Národní sportovní agentura ruší výzvu Investice nad 10 mil. Kč

05.08.2021 19:39

Národní sportovní agentura využila právo dle ustanovení 28.2 Výzvy, ve kterém si vyhrazuje právo Výzvu zrušit. NSA jako správce programu při svém rozhodování přihlédla k technickým komplikacím systému při podávání žádostí. Ve znění Výzvy chybí specifické věcné podmínky pro řádné naplnění cílů Výzvy v podobě rovných podmínek pro všechny a věcných kritérií pro hodnocení jednotlivých projektů ve vztahu k jejich úspěšnosti a zejména zajištění efektivní, transparentní a systematické podpory sportu. 

V textu výzvy byly dále, správcem programu, shledány nejasnosti neumožňující řádné posouzení žádosti z pohledu jeho kvality, kdy Výzva byla koncipována jako nesoutěžní, což dokazuje i znění čl. 5.3., který konstatuje, že po vyčerpání alokace, bude jeho žádost v případě schválení, zařazena do zásobníku projektů.

„Přiklonili jsme se k vypsání nové soutěžní výzvy bez absence hodnotících kritérií v podobě posouzení kvality projektů a ekvivalentu bodového hodnocení, s důrazem na jednoznačné a transparentní koncipování hodnotících kritérií takovým způsobem, aby bylo zřejmé, v jakých otázkách či kritériích, a jak konkrétně, spolu budou jednotliví žadatelé „soutěžit“ a bylo zřetelně přezkoumatelné, zda poskytovatel dotace hodnotil žádosti tak, jak předeslal. Touto výzvou chceme naplnit poslání agentury a směřujeme tím do amatérského organizovaného sportu. Tam chceme zacelit vnitřní dluh, který byl způsoben převodem sportovišť do vlastnictví spolků bez možnosti dalšího rozvoje těcho sportovišť,“ uvedla místopředsedkyně pro sport Markéta Kabourková.

Text rozhodnutí k dispozici ZDE

Zdroj: NSA