Předseda NSA se setkal se státním tajemníkem MŠMT Ondřejem Andrysem

15.04.2024 15:43

Předmětem jednání byla vzájemná spolupráce obou institucí v rámci naplňování vládou schválené národní koncepce „Plán podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních a státní politiky školního a vysokoškolského sportu pro období 2024–2028“

Předseda NSA Ondřej Šebek ke schůzce uvedl: „Velmi oceňuji aktivity Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a potvrzuji aktivní podporu a připravenost ke  spolupráci Národní sportovní agentury na této koncepci. Jsem rád, že obě instituce jsou ve shodě v otázce nutnosti podpory pohybových aktivit dětí a mládeže a zároveň mají jasně rozdělené kompetence, kdy NSA podporuje zejména organizovaný a soutěžní sport a MŠMT se snaží aktivovat děti během jejich pobytu ve škole. S panem státním tajemníkem jsme si vzájemně popsali konkrétní kroky možné pomoci při realizaci schváleného projektu”.

Vláda ČR na návrh ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka schválila na konci března Plán podpory pohybu dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních a státní politiky školního a vysokoškolského sportu pro období 2024-2028 (zkráceně „Mládež v pohybu a ve zdraví“). Dokument je postaven na několika pilířích, mezi něž patří např. aktivní transport do školy i ze školy, pohybové přestávky ve vyučování, změny ve výuce tělocviku, otevřená hřiště, více pohybu v zájmovém vzdělávání, více školních sportovních soutěží, rozvoj školní sportovní infrastruktury, intenzivnější podpora sportovních talentů, ale i podpora duální kariéry sportovců na vysokých školách.

„Role školy a školního prostředí, kde děti, žáci a studenti po mnoho let tráví značnou část dne a získávají také významné návyky pro další život, je pro podporu řešení problémů spojených s nedostatkem pohybových aktivit zcela zásadní, což je potřeba v rámci cílené státní politiky adekvátně reflektovat,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek s tím, že jde o historicky první ucelenou národní koncepci svého druhu. 

Problematiku školního a vysokoškolského sportu nově definovala novela zákona o podpoře sportu, která s účinností od 1. 4. 2023 uložila Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy tuto oblast podporovat. „Oblast školního a vysokoškolského sportu ovšem vnímáme jako součást širšího konceptu opatření, aktivit a činností, které ve vzájemné synergii významně zvýší pohybovou aktivitu dětí, žáků a studentů a současně sníží negativní dopady nedostatečného pohybu na jejich fyzické i duševní zdraví,“ vysvětluje státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys a doplňuje, že právě podpora zdraví dětí a mladých lidí včetně všech souvisejících preventivních aktivit patří mezi významné priority MŠMT.

Další informace včetně plného znění národní koncepce jsou k dispozici zde: Mládež v pohybu a ve zdraví 2024-2028 – edu.cz

V souvislosti s podporou pohybu dětí, žáků a studentů ve školách pak resort školství, mládeže a tělovýchovy pracuje také s metodickým doporučením stojícím na konceptu Aktivní školy, které vytvořila Česká školní inspekce a poskytuje v něm řadu konkrétních doporučení a námětů, jež školy mohou začít prakticky hned využívat. 

Zdroj: NSA