První setkání vedení Národní sportovní agentury s představiteli sportovních svazů

04.08.2020 13:12

V pražském hotelu Clarion se uskutečnilo historicky první setkání vedení Národní sportovní agentury s představiteli sportovních svazů. Více než devadesát zástupců sportů od nejmenších až po ty velké. Vedení agentury v čele s předsedou Milanem Hniličkou a místopředsedy Ivo Lukšem a Michalem Janebou představilo budoucnost financování českého sportu skrz dotační programy.

„Diskutovali jsme podporu sportu v budoucích letech. Probírali jsme některé dotační programy, které Národní sportovní agentura připravuje tak, aby sportovní prostředí mělo přehled o tom, jak se bude vyvíjet financování dál a jaké bude mít pravidla a kritéria. Pro agenturu zase bylo důležité načerpat podněty od svazů,“ okomentoval setkání předseda agentury Milan Hnilička.

V rámci více než hodinové prezentace se zástupci sportovních svazů dozvěděli novinky o investičních i neinvestičních programech, budoucnosti univerzitního sportu nebo nově vzniklé trenérsko-metodické komisi. 

„Jednali jsme především o neinvestičních a investičních programech. Důležitým kritériem bude kontinuita, včasné požádání a samozřejmě vyplacení prostředků v roce 2021. Budeme jen upravovat některá kritéria, která by měla být uživatelsky příjemnější pro žadatele a zároveň se nám prostředky jdoucí do sportovního prostředí lépe kontrolovaly,“ dodal Hnilička.

Po odprezentování aktuálních informací o dotačních programech a dění v agentuře následovala podnětná diskuze, která trvala více než hodinu.

„Setkání bylo velmi dobře připraveno a hovořilo se fundovaně. Nemluvilo se zatím úplně konkrétně, protože se na tom všem ještě pracuje. Rád jsem si vyslechl, co se všechno připravuje a co se plánuje. Bude to vázané na časový faktor, aby se dalo všechno stihnout. Byl bych rád, kdybychom se potkali na přelomu října a listopadu, kdy už se budeme moci bavit o konkrétních věcech,“ řekl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Agentura plánuje setkání pořádat pravidelně, aby sportovní prostředí mělo k dispozici aktuální informace.

„Mým cílem je nastavit agenturu tak, aby byla tím servisem pro veškeré sportovní organizace a spolky. Chceme navázat spolupráci, která musí fungovat dobře. Tohle byla pro nás ideální příležitost na zodpovězení dotazů, představení agentury a nastavení komunikace,“ doplnil místopředseda NSA Michal Janeba.

„Cílem je navázat užší spolupráci než doteď a dát sportovním svazům informace z první ruky, aby nevznikaly nějaké dojmy a fámy. Sportovní svazy jsou garanty rozvoje sportu u nás, takže pro nás jsou to klíčoví partneři a bez nich si nedovedeme rozvoj sportu představit,“ uvedl místopředseda agentury Ivo Lukš. 

Zdroj: NSA