Tipsport Sportuj s námi: Tradiční silniční cyklistický závod „LESNÁ 2021“

16.07.2021 20:17

V neděli 11. července 2021 uspořádal Sportovní klub policie Most již 25. ročník cyklistického závodu Lesná. Závod je zařazen do seriálu závodů Severočeské amatérské ligy SWEEP CUP (SAL) a Unie amatérské cyklistiky (UAC) jako společný závod. Startovalo se v Mostě a cíl byl v obci Lesná, která se nachází v Krušných horách, v nadmořské výšce bezmála 900 m n. m. Trasa závodu byla dlouhá 67 km s převýšením 1 250 m. Závodu se zúčastnilo 158 cyklistů, rozdělených do šesti mužských věkových kategoriích, M19 až M70 +, kategorie žen a kategorie juniorů.

Při samotné organizaci závodu stál před pořadateli těžký úkol, z důvodu velkých oprav komunikací na území Litvínova, kde byl obvyklý start závodu, museli najít nové místo zahájení, včetně zázemí. Start byl po dlouhém hledání přesunutý do Mostu, do blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie. Zázemí pořadatelům a cyklistům poskytlo vedení firmy RICO a.s. v jejich areálů, který se nachází v těsné blízkosti nově stanoveného startu. Závod byl odstartován přesně v 11 hodin za kostelem a závodníci začali ukrajovat z trasy vedoucí kopcovitým terénem.

Sportovci se ještě nestačili ani rozkoukat, a už po projetí města Lom na ně čekalo náročné sedmi kilometrové stoupáním do horské obce Dlouhá Louka. Na kopci jim byla útěchou krásná příroda míhající se kolem jejich kol až k vodní nádrži Fláje. Dále se pokračovalo směrem do obce Klíny. Mnozí již v nohách cítili kouzlo Krušných hor a do cílové pásky zbývalo ještě projet obce Mníšek, Nová Ves v Horách, Malý Háj a Lesná, které jsou rozeseté na jednotlivých stráních hor. 

(autor Emil Meinl)Po projetí páskou bylo pro závodníky připraveno U Horského hotelu Lesná v party stanu občerstvení v podobě teplého jídla a pití. Zde proběhlo i slavnostní vyhlášení prvních tří závodníků v každé kategorii. Věcné ceny předával předseda okresního sdružení České unie sportu v Mostě Vladimír Papranec. Nejstaršímu závodníkovi 79letému Františku Gýrovi jezdící za CK Litvínov věnoval zvláštní cenu, knihu „Sto let sportu“.

Celkovým vítězem se stal Pavel Novák z klubu Tufo Prostějov, v čase 1:54:46 s průměrnou rychlostí 35,4 km/hod. Mezi ženami zvítězila Hana Doležalová z klubu Sparta Praha cycling, v čase 2:11:59 s  průměrnou rychlostí 30,9 km/hod.

Jelikož byl závod zařazen do projektu „Tipsport Sportuj s námi“ zaštítěný Českou unií sportu, a jedním z mediálních partnerů projektu je Česká televize, byla z průběhu závodu natočena reportáž pro pořad „Sport v regionech“.

Akce se líbila, počasí, i přes nepříznivou předpověď, bylo příznivé, takže závěrem nezbývá než všem poděkovat a pozvat na další ročník. Budeme se těšit!

Reportáž ČT - Sport v regionéch: ZDE
Výsledky závodu: ZDE
Fotogalerie ze závodu: ZDE (autor Emil Meinl)

Zdroj: Miloslav Polan, SKP Most