NSA: Výkladové stanovisko k nouzovému stavu ve sportu

09.12.2020 16:10

Aktualizováno 9. prosince

Platnost provozu sportovišť – od 9.12.2020 do 12. 12.2020

• Sportovními svazy organizované profesionální a amatérské soutěže se konají bez přítomnosti diváků

Profesionální sportovci:

vnitřní i venkovní příprava – na ploše může být 1 tým nebo 1 skupina dlouhodobě se společně připravujících sportovců

Amatérští sportovci:

vnitřní příprava: na jedné sportovní ploše může být 1 tým nebo 1 skupina dlouhodobě se společně připravujících sportovců, NEJVÝŠE VŠAK 10 OSOB

venkovní sportovní činnost (příprava či soutěž): na jedné sportovní ploše můžou být nejvýše 2 týmy nebo 2 skupiny

Rekreační sportovci:

Vnitřní sportoviště (netýká se fitness center nebo koupališť): sportoviště lze využít nejvýše v počtu 10 osob a zároveň nejvýše 1 osoba na 15m2

Venkovní sport: na jedné sportovní ploše mohou být nejvýše 2 týmy nebo 2 skupiny

 

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že od 8. prosince bude upraveno nošení roušek pro amatérské sportovce uvnitř budov a pro trenéry a rozhodčí. Přinášíme vám výkladové stanovisko podle právníků NSA.

KDO NEMUSÍ NOSIT ROUŠKU (respirátor, ústenku, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének) od 8. 12. 2020:

• Sportovec/cvičící osoba v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod. VE VENKOVNÍCH PROSTORECH
• Profesionální sportovci při sportovní činnosti, kterou konají v rámci výkonu zaměstnání. Výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a při přípravě na tuto činnost ve venkovních i vnitřních prostorech

• Trenéři a rozhodčí účastnící se profesionální sportovní činnosti ve venkovních i vnitřních prostorech
• Osoby v prostorech vnitřních umělých koupališť, kterými jsou plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata a brouzdaliště, lázeňských a léčebných bazénů a saun.
Amatérští sportovci (ti, co sportují v rámci sportovního svazu a připravují se na soutěže organizované sportovními svazy a nejsou profesionály) ve VNITŘNÍCH PROSTORECH, pokud absolvovali s negativním výsledkem RT-PCR na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo antigenní test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který není starší než 48 hodin, a to
    a. sportovec či sportovci v případě individuálních sportů,
    b. všichni členové týmu v rámci kolektivních sportů

Pokud se však jedná o PRAVIDELNOU A DLOUHODOBĚ probíhající sportovní činnost či přípravu na ni v rozsahu ALESPOŇ 2X TÝDNĚ je třeba absolvovat pravidelné vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo jeho antigenu v intervalu nejdéle jednou za 5 dní.

Stejné podmínky platí pro osoby trenérů a rozhodčích účastnících se těchto činností.

 

Vláda na jednání v pondělí 30. listopadu schválila konkrétní podobu pravidel pro dílčí rozvolnění protiepidemických opatření s platností od čtvrtka 3. prosince. Změny v krizových opatřeních, které souvisejí se čtvrtečním přechodem České republiky do režimu 3. stupně protiepidemického systému PES, ohlásila vláda už po nedělním mimořádném jednání. Ministerstvo zdravotnictví k nim vydalo přehlednou matici, kterou máte k dispozici ZDE.

 

Na jednání v pondělí 2. listopadu 2020 vláda přijala změnu krizových opatření, která umožní trénink a za přísně stanovených podmínek a souhlasu hygienických stanic i soutěže profesionálních sportovců.

Od 4. listopadu platí:

JE MOŽNÉ – aby se profesionální sportovec připravoval na budoucí sportovní akce ve vnitřních i venkovních sportovištích (za dodržení všech platných hygienických podmínek).

JE MOŽNÉ – aby organizátor sportovní akce požádal prostřednictvím NSA o výjimku ze zákazu konání sportovních akcí nebo soutěží, a to u takových sportovních akcí nebo soutěží, které jsou významné nebo u kterých je jejich konání v důležitém státním zájmu.

Profesionální sportovec je ten, kdo:

• vykonává sport jako své zaměstnání
• vykonává sport jako svou podnikatelskou nebo jinou obdobnou činnost

Zdroj: NSA