Výzva sportovních osobností: Zachovejte odvody z loterií na mládež

27.02.2016 00:01

Sportovní osobnosti žádají stát, aby zachránil český sport. Vedení ČUS je podporuje. Pokud s jejich výzvou souhlasíte také, sdílejte, prosím a podpořte snahu zajistit potřebné podmínky nejen pro vrcholové sportovce, ale třeba i pro Vals a Vaše děti... Více ZDE.

VÝZVA SPORTOVCŮ A PŘÁTEL SPORTU K POLITIKŮM ČESKÉ REPUBLIKY

iSport.czMy, sportovci níže podepsaní, vyzýváme k záchraně českého sportu. Peněz na sport je drasticky málo a bude ještě hůř. Jsme přesvědčeni, že u nás mohou stejně jako v minulosti vyrůst skvělí hokejisté, atleti, fotbalisté, basketbalisté, tenisté, lyžaři a další.

Musíme jim však poskytnout takové podmínky, aby jejich sportovní výchova probíhala pod vedením profesionálních trenérů, aby si kluby mohly dovolit najímat ty nejkvalitnější z nejkvalitnějších.

Jen tak se v budoucnosti dočkáme dalších úspěchů z olympijských her nebo mistrovství světa. Více peněž na sport, zejména na děti a mládež, pomůže pokračovat v tom, co se již pozvolna začíná měnit. Zvýšení prostředků na sport, trvalé zřízení samostatné sportovní kapitoly ve státním rozpočtu, důstojná a stabilní státní správa v této oblasti s případným zřízením vlastního ministerstva a především zachování už třetím rokem skvěle fungujících tzv. loterijních odvodů na sportování mládeže je v tuto chvíli klíčové pro další nastavení systému výchovy sportovců.

Vždyť sport v dětech utváří charakter, vnímání fair play, formuje jejich vztahy k okolí a především má pozitivní vliv na jejich zdraví. Z loterijních prostředků svazy financují platy tisíců trenérů.

Vždyť loterie všude ve světě byly a jsou tradičním a přirozeným zdrojem pro projekty zaměřené na rozhýbání mládeže.Už nyní jsme o jednu generaci mladých sportovců přišli. Nesmíme přijít o další jen proto, že sport je politiky vnímán až jako druhotná záležitost, kterou není nutné systematicky a stabilně finančně podporovat.

Proto apelujeme právě na politiky: změňte přístup k zdravému životnímu stylu občanů České republiky a tudíž ke sportu jako jeho základu. A především dejte dětem více peněz a nastavte systém financování sportu tak, abychom o peníze nemuseli prosit každý rok zas a zas. Jsme si jistí, že zlepšení financování sportu pomůže ochránit naši mládež před civilizačními závislostmi, jako jsou alkohol, drogy nebo kouření, a dalšími vážnými chorobami způsobenými nedostatkem pohybových aktivit.

Věříme, že tato výzva se setká se souhlasem veřejnosti a celého sportovního prostředí, a děkujeme, že naši výzvu politici vyslyší.

Kdo podepsal Výzvu?
Jiří Šlégr (olympijský vítěz a mistra světa v ledním hokeji, vítěz Stanleyova poháru), Kateřina Emmons (olympijská vítězka ve sportovní střelbě), Jaroslav Kulhavý (olympijský vítěz, mistr světa a vítěz Světového poháru v jízdě na horských kolech), Martin Doktor (dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice), Josef Dostál, Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš Trefil (olympijští medailisté v rychlostní kanoistice), Martin Fuksa (mistr světa a Evropy v rychlostní kanoistice), David Svoboda (olympijský vítěz v moderním pětiboji), Tomáš Verner (mistr Evropy v krasobruslení).