Předseda NSA promluvil na setkání valné hromady České unie sportu

24.06.2022 15:09

Český sport prochází těžkým obdobím. Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser promluvil na valné hromadě České unie sportu (ČUS) v Nymburce o prioritách NSA a plánovaných akcích v rámci evropského předsednictví.

Valná hromada ČUS řešila na svém shromáždění dopady koronavirové pandemie na sport i současnou energetickou krizi. Delegáti na největším sportovně-funkcionářském grémiu v Česku zastupovali 75 národních sportovních svazů a více než 7 tisíc sportovních klubů a tělovýchovných jednot s milionem členů.

Předseda Filip Neusser ve svém projevu poděkoval všem přítomným za způsob, jakým zvládli udržet sport nad vodou během koronavirové krize. „S následky kovidové krize se zřejmě budeme potýkat ještě několik let, nicméně bez obětavého a mnohdy kreativního přístupu svazových funkcionářů a trenérů bychom na tom byli zcela jistě hůře, protože v nejkritičtějších chvílích byl sport vládními opatřeními velmi postižený, lékařským termínem v klinické smrti,“ říká předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Předseda NSA zmínil i velký úkol, kterým je nadcházející evropské předsednictví. „V rámci sportu se v Praze bude konat například Evropský týden sportu nebo celosvětová antidopingová konference WADA, takže Praha bude hostit všechny evropské ministry sportu, předsedy sportovních agentur, náměstky pro sport nebo předsedy antidopingových výborů,“ představuje plánované události Filip Neusser.

Česká unie sportu řešila především snížení dopadů energetické krize, která ohrožuje provoz sportovišť. „V rámci evropského předsednictví máme jedno hlavní téma – Udržitelná a energeticky nenáročná sportoviště. Toto téma je aktuálnější více než kdy jindy, zejména u nás, kde je podle dat ČUSu průměrné stáří sportovišť 50 let,“ říká Neusser a dodává, že jednou z priorit NSA v rámci evropského předsednictví bude snaha o přesvědčení Evropské unie k vypsání programu na udržitelná a energeticky nenáročná sportoviště, a to by znamenalo získání miliard na nová sportoviště, která mají na rozdíl od stávajících elektřinu z fotovoltaiky na střeše, teplo z tepelných čerpadel, vodu recyklovanou z dešťovky, kvalitní zateplení apod. To znamená energetickou náročnost zhruba o 80 – 90 % nižší, než nyní.

O hlavních tématech, kterými se nyní Česká unie sportu zabývá, se dočtete v tiskové zprávě ČUS.

Zdroj: NSA