Sněmovna v prvním kole podpořila vznik Národní sportovní agentury. ČUS to vítá

02.11.2018 12:16

Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila vznik Národní sportovní agentury jako nového úřadu, který by měl mimo jiné převzít od MŠMT rozdělování peněz pro sport. Rozhodla o tom po tříhodinové debatě, která se uskutečnila ve středu 31. října. Hlavním úkolem agentury bude vytvoření nového systému státní podpory sportu, který zajistí systematickou, cílenou a účelně vedenou pomoc sportovnímu prostředí na všech úrovních.

Agenturu by měl řídit poslanec a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (ANO). Novela by měla vést k efektivnějšímu systému financování sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry.

„Novela zatím rozhodně není kompletní, stále nás čeká hodně práce. Pro následující týdny a měsíce bude podstatné precizovat obsah, který bude mít definitivní podobu. Důležité je, aby agentura měla důstojné postavení ve státní správě odpovídající významu českého sportu,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. „Jako největší sportovní organizace ale dlouhodobě voláme po samostatném ministerstvu.“

Na potřebě vzniku samostatného orgánu určený pro sport se dříve shodli zástupci sportovních svazů s Hniličkou, premiérem Andrejem Babišem (ANO) i ministrem školství Robertem Plagou. Sportovní agentura by měla fungovat nejpozději od roku 2020.

Zdroj: ČUS