30. výročí vzniku nové sportovní organizace v ČR nezávislé na státu a s plnou autonomií sportovních svazů

10.03.2020 11:04

Dne 10. března 1990 vznikla ve Slovanském domě v Praze nová sportovní organizace s působností na území České republiky.

Těsnou většinou hlasů dostala název Český svaz tělesné výchovy, který byl později – v dubnu 2013 – změněn na Českou unii sportu.

Po tzv. sametové revoluci vznikla potřeba zásadně změnit i systém organizace a řízení sportu. V letech 1957–2000 byl zákonem číslo 68/1956 Sb. svěřen jednotné organizaci, kterou se v roce 1957 stal Československý svaz tělesné výchovy, jehož postavení bylo monopolní. Znamenalo to, že veškeré sportovní a tělovýchovné aktivity bylo možné provozovat pouze v jeho rámci. Přestože se jednalo o samosprávnou organizaci oddělenou od státu a jeho orgánů, což byl ve své době nepochybně pokrok, byla zejména v „horních patrech“ plně podřízena vedoucí úloze KSČ a stala se součástí tzv. Národní fronty.

Zrušení zákona č. 68/1956 Sb. vedlo počátkem roku 1990 k obnovení dříve zrušených spolků (Sokol, Orel, YMCA a dalších) a ke vzniku některých nových (Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů), a v tomto prostředí se ČSTV musel zásadně transformovat. Po velkých diskusích převážila varianta dosavadní organizaci rozpustit a založit novou.

Proto se 10. března 1990 sešli delegáti všech složek české části ČSTV a rozhodli ustavit novou organizaci postavenou – oproti své předchůdkyni – na následujících principech:

  • Plná nezávislost na státu, politických stranách a jakýchkoliv dalších uskupeních.
  • Naprostá dobrovolnost členství pro tělovýchovné jednoty, sportovní kluby a sportovní svazy.
  • Namísto tuhého centralismu tzv. zastřešující princip spočívající v hájení společných zájmů sdružených subjektů a v poskytování služeb.
  • Originární (původní) právní subjektivita všech členů.
  • Rovnovážné postavení SK a TJ na straně jedné a sportovních svazů na straně druhé.
  • Převod zdrcující většiny dosud společného majetku na jednotlivé členy (zůstala jen např. velká sportovní centra jako Nymburk, Podolí či lyžařská střediska).

Na těchto principech postavené stanovy delegáti schválili a podle nich také provedli první volbu nových orgánů – výkonného výboru a revizní komise.

Celý transformační proces završil 25. března mimořádný sjezd ČSTV v Praze, který rozhodl v souladu s doporučením obou republikových sjezdů (Český svaz tělesné výchovy a Slovenské sdružení tělesné kultury) ukončit činnost federálního Československého svazu tělesné výchovy.

Za 30 let existence Českého svazu tělesné výchovy, resp. České unie sportu tato organizace plně prokázala svoji opodstatněnost, o čemž svědčí mj. vystoupení pouze dvou svazů (ZRTV a turistika) a naopak nárůst o desítky svazů nových sportovních odvětví (bojová umění, lacross, florbal a další).

O stabilitě ČUS svědčí i to, že měla ve svém čele pouze tři předsedy – Ing. Vladimíra Srba (1990-2008), Pavla Kořána (2008-2012) a JUDr. Miroslava Janstu (od roku 2012 dodnes).

Zdroj: ČUS