Činnost Mezirezortní pracovní skupiny pro rozvoj pohybových aktivit na Ministerstvu zdravotnictví byla zahájena

12.04.2024 15:11

Pod vedením paní ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové zahájila svou činnost mezirezortní pracovní skupina (dále jen „MPS Pohyb“), jejímž cílem je zejména zvýšení pohybových aktivit ve společnosti. Je nutné podotknout, že se jedná o ustanovení první mezioborové a meziresortní platformy pro oblast pohybu v populaci ČR.

V rámci prvního jednání došlo k vzájemnému seznámení odborníků zapojených institucí, kteří shodně vyjádřili velkou podporu vzniku této pracovní skupiny a  jejímu základnímu cíli. Pravidelný pohyb jednoznačně patří ke zdravému životnímu stylu, stejně jako zdravá a vyvážená strava. Obě tyto oblasti jsou součástí primární prevence. Aktuálně dochází k ustanovení odborných pracovních skupin pracujících pod MPS Pohyb, které budou výkonným a přípravným článkem všech aktivit. Skupiny se zaměří na oblast vzdělávání, tvorbu odborných doporučených postupů, oblast výkonnostního a vrcholového sportu, sportu pro všechny a pohybovým aktivitám ve školách. Právě výsledky šetření školní inspekce nejsou v oblasti pohybu mezi dětmi a mladistvými moc pozitivní, i proto je naším hlavním úkolem spojit své síly a tuto bilanci vylepšit. Nesmíme opominout i oblast vědy a výzkumu,“ komentovala výsledky prvního jednání skupiny ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Úvodního setkání se zúčastnil také sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

“Sport je ideální prevencí a má nepochybně i finanční rozměr, a to nejen pro každého z nás, ale i pro společnost jako celek. Vložené prostředky se nám tak mnohonásobně vrátí, a to jak po zdravotní, tak po finanční stránce. Zřízení Meziresortní pracovní skupiny pro rozvoj pohybových aktivit je proto jednoznačně krokem správným směrem a já věřím, že naše spolupráce přinese konkrétní výsledky, které podpoří zdraví a vyšší kvalitu života našich občanů,“ řekl Vlastimil Válek

Národní sportovní agentura, jakožto nejvyšší státní orgán pro sport je samozřejmě nedílnou součástí.

„Taková skupina nám dlouhodobě chyběla a velmi kvitujeme, že si ji pod patronát vzalo Ministerstvo zdravotnictví. Zdraví a sport je jedna úzce spojená nádoba. V rámci přípravy záměru návrhu zákona o sportu na to myslíme. V rámci definic chceme jednoznačně ustanovit sport jako veřejně prospěšnou činnost. Vnímáme přínos tohoto záměru, který se konečně komplexně a detailně věnuje sportu a pohybu. Od profesionálů po amatéry. Jako Národní sportovní agentura chceme takové podmínky, aby sport byl nadále nejdostupnější forma prevence, aby se lidé hýbali, měli z pohybu a sportu radost. Jednoznačně chceme, aby byla mladá generace pozitivně motivována a podporována rodiči k přirozenému pohybu a zájmu o něj,“ doplnil Ondřej Šebek, předseda NSA.

Zdroj: NSA