Národní sportovní agentura vypsala investiční dotační výzvy

07.09.2022 07:11

Nové dotační výzvy zaměřené na investice vypsala začátkem září Národní sportovní agentura. Celková alokace činní 460 milionů korun a příjem žádostí bude spuštěn 15. září 2022. Oproti minulosti dochází k významné změně, a to v tom, že je vypsaná samostatnádotační výzva určená pro sportovní organizace a druhá samostatná dotační výzva určená pro územní samosprávné celky.

Účelem výzev je rozvoj lokální sportovní infrastruktury v České republice, a to zejména výstavbou sportovních zařízení, jejich rekonstrukcí nebo vybudováním bezbariérových přístupů. Výzva určená pro sportovní kluby a tělovýchovné jednoty disponuje alokací 240 milionů korun s tím, že žadatel může žádat dotaci až do výše 70 % způsobilých výdajů a musí splnit podmínku spoluúčasti minimálně 30 % z celkových způsobilých výdajů. Minimální výše dotace je určena na 1 milion korun, maximální pak 20 milionů korun. Druhá výzva je určena pro územní samosprávné celky, zejména tedy obce, města nebo kraje a je pro ni určena alokace ve výši 220 milionů korun. Stejně jako u výzvy pro sportovní kluby mohou žadatelé podávat žádosti do 16. října 2022. Rozdílem u výzvy pro územní samosprávné celky oproti výzvě pro sportovní kluby je maximální výše dotace a ta činní 50 % z celkových způsobilých výdajů, minimální výše 1 milion korun a maximální 20 milionů korun zůstává stejná.

„Hlavním důvodem, proč se liší výše spoluúčasti je dostupnost finančních zdrojů žadatelů. Když si vezmeme malé sportovní kluby v obcích, tak ty mnohdy nedisponují žádnými přebytky v rozpočtu a nemohou si dovolit investovat miliony z vlastních zdrojů. Obce nebo kraje disponují většími rozpočty než tyto kluby, proto je maximální výše dotace 50 % a zbytek je vlastní spolufinancování,“ upřesňuje novinku v letošním roce předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser a dodává: „to ovšem neznamená, že když se obec rozhodne postavit sportoviště, tak musí najít ve svém rozpočtu zbylých 50 %. Počítáme s tím, že například 30 % jim poskytne kraj, tudíž by bylo výsledné financování 50 % stát, 30 % kraj a 20 % obec. To je za nás ideální model.“

„Výzvy jsou obě kolové, tzn. že hodnocení probíhá podle kvalitativních, předem zveřejněných kritérií. Projekty seřadíme podle výše obdržených bodů. Akce, které v hodnocení získají takový počet bodů, aby se vešly do alokace, budou podpořeny. Podmínkou je samozřejmě splnění všech podmínek dotační výzvy, která je už nyní dostupná na webových stránkách,“ vysvětluje 1. místopředsedkyně Národní sportovní agentury Markéta Kabourková. 

Zdroj: NSA