PŘIPOMENUTÍ: Pokyny předsedy ČUS 2023 – Statistické údaje ČUS začne intenzivněji využívat ČSÚ

28.12.2023 12:16

Vážení sportovní přátelé,

v odkazech níže, naleznete Pokyny předsedy ČUS ze dne 10. 10. 2023

 

Poznámka: Statistická data jsou používána při jednáních se státními a samosprávními institucemi. V nepřetržité číselné řadě posledních let poskytují údaje jedinečný obraz trendu vývoje českého sportu, jehož je struktura ČUS (sdružené SK, TJ a sportovní svazy) většinovou součástí. Proto VV ČUS rozhodl na svém říjnovém zasedání ve sběru statistických dat pokračovat.

 

Aktuální informace ČUS, které jen doplňují to, co zaznělo na VH SPORTMOSTU 16. 10. 2023

Údaje o členské základně ČUS začíná od tohoto roku šířeji používat také Český statistický úřad (ČSÚ), který nastudoval obsah, strukturu a způsob aktualizace Informačního systému ČUS (IS ČUS) a bude s daty dále pracovat. ČUS sdružuje více než 7 tisíc sportovních klubů a přes 70 národních sportovních svazů, což poskytuje největší veřejný přehled číselných dat o počtech členů v organizovaném sportu s možnostmi třídění údajů podle sportů, věku i místa působení.

Více zde: https://sportmost.webnode.cz/news/statisticke-udaje-cus-zacne-intenzivneji-vyuzivat-cesky-statisticky-urad/

 

Zpracování statistiky členské základny ČUS za rok 2023

Připomínáme všem členským spolkům, že statistika se zpracovává pouze elektronicky v IS ČUS. Členskou základnu – členy opravujte přes záložku Oddíly – členové se přidávají prostřednictvím tlačítka + a členové se odstraňují prostřednictvím tlačítka koše (zcela vpravo na řádku).

Výstupy statistiky pak budou automaticky zpracovány k uvedenému datu 31. 12. 2023.

Poznámka: Stav členské základny, bude také rozhodující pro převod (aktualizaci) těchto dat do Rejstříku sportu NSA a následný výpočet neinvestiční dotace ve výzvách Můj klub 2024. Z tohoto důvodu doporučujeme všem, aby doplnili do IS ČUS veškeré nové členy a členky, a ty kteří ukončili aktivní členství ve spolku, aby vyřadili. Stejně tak je potřeba provést opravy u charakteristik - aktivní sportovec - soutěže, aktivní sportovec, ostatní. 

Detailní informace k IS ČUS naleznete na webových stránkách SPORTMOSTU, kde naleznete rovněž manuál. V případě, že Vám některé postupy budou nejasné, tak nás prosím kontaktujte – rádi vám pomůžeme.

 

Kontrola aktualizace dat v IS ČUS v souladu s Usnesením VH SPORTMOSTU 2023

Na základě Usnesení č. IX. k bodu Různé, provede VV SPORTMOSTU kontrolu provedené (dle pokynů předsedy ČUS) celkové aktualizace dat v IS ČUS (po 31. 12. 2023) u jednotlivých členských spolků tak, aby vše bylo v souladu se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Odůvodnění (příklad): Spolek si zvolil nového předsedu, který byl již zapsán ve Spolkovém rejstříku, ale v IS ČUS je stále evidován (se všemi jeho údaji) předchozí předseda, kterého správce SK/TJ z IS ČUS nevymazal, což není v souladu s evidencí jeho zpracovaných osobních údajů.
 

Poznámka: Odesláno členský spolkům 26.10.2023.