Projekt „PRVNÍ KARIÉRA“ – „Vytvoř si zadní vrátka včas“

28.07.2016 12:17

Projekt první kariéra myslí na budoucnost sportovců ještě v začátku jejich možného vrcholu sportovní kariéry.

Důvodem, proč myslet ještě před začátkem sportovní kariéry na svoje vzdělání, je především nejistota při přechodu z dorostnecké/juniorské kategorie mezi dospělé, kde hrozí reálné nebezpečí, že se začínající sportovec nakonec neprosadí tak, aby se sportem mohl v budoucnu finančně zabezpečit na celý život.  Je krutou pravdou, že takových, kterým se to nakonec podaří je jen zlomek. Důvod je jednoduchý – zatímco v mládežnických kategoriích sportovec soupeří jen se svými vrstevníky, u dospělých se setká s konkurencí nejlepších v ročnícíh až o 15-20 let starších. Prosadit se, je pak mnohonásobně složitější  a finančně se zajistit sportem na celý život je velmi rizikový podnik.

A proto je tu program První kariéra, jehož cílem je neztrácet čas a myslet na „zadní kolečka“ už nyní!!! Program totiž umožní studovat a zároveň bojovat o svoje místo na výsluní vrcholového sportu. A pokud se začínajícímu vrcholovému sportovci nepodaří probojovat se při přechodu k dospělým mezi „vyvolené“, získá v tomto období alespoň vzdělání, které mu umožní snadněji se zapojit do běžného pracovního života.

Program je koncipovaný tak, aby zohledňoval nároky a požadavky tréninků a závodů/zápasů. Přidělení individuálního studijního plánu je v projektu první kariéra samozřejmostí a nárok na něj získají všichni studenti, kteří budou do programu První kariera zařazeni.

Celé studium je pak koncipováno jako propojení individuálního přístupu k jednotlivým studentům se zohledněním jejich časových potřeb pro sportovní přípravu tak, aby mohli dál jít za svým primárním cílem – stát se tím „vyvoleným“ sportovcem, ale s otevřenými „zadními vrátky“, které mu poskytne vzdělání.

prvni_kariera

Určeno pro:    

– Sportovce usilující o profesionální smlouvy

– Sportovce přecházející z juniorských/dorosteneckých kategorií mezi dospělé,

– Vrcholové / profesionální sportovce, reprezentanty do 26 ti let,

Umožňuje:                      

– Propojení sportovní kariéry a studia

– svědomité předcházení problémům s ukončením sportovní kariéry v bucoucnosti a zapojení do pracovního života

Výhody:                          

– Vstup do programu první kariéra zaručuje automatické udělení individuálního studijního plánu, upravení rozvrhu výuky tak, aby nebyla narušena sportovní příprava studenta,

– Přednostní zařazení do sociálního stipendia, které umožní studovat za výrazně nižší školné

– Přednostní zařazení do sportovního stipendia,

Jak se přihlásit:               

Vyplnění žádosti o zapojení do programu první kariéra, doložení potvrzení o výkonnostní úrovni ze sportovního klubu.

Příklad:

Nadějný hokejista/fotbalista/atlet… ve věku 20 let hrající pod smlouvou 5 000,-/měsíčně, který čeká na své místo v A týmu. Konkurence je nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Pět let čeká na svou šanci dostat se do A týmu. Pět let trénuje, veškerý čas věnuje přípravě a žije si sen úspěšného vrcholového sportovce. Svou šanci si ale nevybojoval, v obsáhlé konkurenci nepřesvědčil a neprosadil se. Nyní nemá ani smlouvu ani vzdělání, které mu v době, kdy čekal na své uplatnění v A týmu přišlo zbytečné nebo mu nebylo z časových důvodů nároků studia umožněno. V lepším případě má ukončené středoškolské vzdělání, ale co dál? Nemůže dělat trenéra, protože nemá licenci. Nemůže pracovat ve sportovním managementu například klubu, kterému se obětoval, protože nemá dostatečné vzdělání. V případě, kdy by na toto myslel už v době, kdy věřil, že se prosadí jako profesionální sportovec měl by svou výchozí pozici lepší a nebyl by na startovní čáře posunut o deset metrů zpět oproti konkurenci, která na toto myslela dopředu.

Přechod mezi kategorií juniorů a seniorů je velmi náročný. Vysoká dlouhověká konkurence nese s sebou nespočet rizik neúspěchu. Juniorský sportovec vynikající ve své kategorii neznamená samozřejmý úspěch mezi dospělými. Prosazení se, je velmi náročná věc na výkonnost, psychiku i čas. Úspěšnost prosazení se mezi dospělými profesionálními sportovci je v řádu setin %.

Z toho důvodu Vyšší odborná škola ČUS vytvořila projekt první kariéry, kterým chce zaplnit nedostatky systému péče o sportovce ve věku 18-30 let.

 

Žádost o zařazení do programu První kariéra 


Projekt podporují:

Sponzoři první kariéra

prvni_kariera