REPORTÁŽ: Mezinárodní den tance v Mostě slavil úspěch, propojil profesionály i diváky

01.05.2024 18:50

Předposlední dubnový den patří celosvětově tanci a v severočeském Mostě se poprvé v historii rozhodli k oslavám také přispět. Do Mezinárodního dne tance v Mostě se zapojilo v pondělí 29. dubna při vystoupeních pět stovek tanečníků sdružených v nejrůznějších klubech či školách a navštívila jej tisícovka diváků. Akce byla součástí projektu České unie sportu Tipsport Sportuj s námi.

„Byl to z naší strany takový pokus a jsme nadšeni, jaký úspěch Mezinárodní den tance v Mostě zaznamenal. Považujeme tedy letošek za nultý ročník a milerádi budeme napřesrok pokračovat. Na jedničku nám vyšlo počasí, bylo krásně slunečno. Skladba vystupujících byla skutečně pestrá, nechyběly třeba mažoretky v seniorském věku Babči, maminky, které předvedly odvážný twerk, i děti z různých oddílů. Zapojila se i Markétka trpící dyskinetickou kvadruparézou, na jejíž rehabilitaci jsme uspořádali sbírku a vybrali deset tisíc korun, a v rámci flashmobu prakticky všichni přítomní, byť někteří diváci třeba jen zvedali ruce,“ popsala Kamila Hlaváčiková, jež se svým tanečním studiem ve spolupráci se Sportovním klubem Amadeus Most akci zajišťovala.

V mosteckém Amfiteátru Benedikt se pestrý program rozjel od 15 hodin a trval do 20 hodin. Přihlížející se mohli seznámit s nejrůznějšími styly tance a povedlo se tak naplnit myšlenku, že je pohybovou aktivitou vhodnou pro každého. V 17,30 hodin pak po rychlém společném nácviku i zde zatančili přítomní v rámci společného flashmobu, který ve stejnou dobu probíhal na řadě míst po celé České republice, choreografii Jakuba Mazůcha známého z populární soutěže StarDance. Přímo do Mostu pak dorazila tanec podpořit letošní finalistka Kateřina Bartuněk Hrstková, jejíž famózní zvedačky v páru s olympionikem Vavřincem Hradilkem mají dosud diváci v živé paměti, spolu se svou tchyní a někdejší porotkyní pořadu Evou Bartuňkovou.

„Akce se mi velice líbila, stejně jako prostředí. Z Mostu jsem dřív znala betonové centrum a zaujalo mě, v jak krásné krajině leží. Musím moc pochválit jak báječnou atmosféru, tak ozvučení, jež bylo na velmi vysoké úrovni. Na příchozích bylo vidět, jak si den užívají a já byla ráda, že jsem mohla být součástí. Tanec chceme s Kubou Mazůchem přiblížit dětem i prostřednictvím aplikace I-Dance Challenge, která je má pomoci odpoutat od počítačů a rozhýbat. Bylo tedy skvělé vidět, jak se to povedlo v Mostě a jak se přítomní tancem bavili,“ uvedla Kateřina Bartuněk Hrstková, která bude na podzim opět tančit v České televizi.

Zdroj (včetně fotografií): www.cus-sportujsnami.cz

Záznam z živého přenosu Tanečního festivalu v Mostě v rámci "Tipsport Sportuj s námi 2024" naleznete ZDE