FOTO: Sportovní královnou Mostecka se stala powerlifterka Veronika Strolená

10.02.2024 10:46

Mostecko již zná nejúspěšnější sportovce roku 2023. Vyhlášení proběhlo včera na slavnostním galavečeru v městském divadle. Oceněni byli jednotlivci i kolektivy několika věkových kategoriích. Na podiu se během večera vystřídalo mnoho mladých sportovních talentů i skutečných sportovní hvězd.

Vítězkou ankety Nejúspěšnější sportovec roku 2023 se stala Veronika Strolená.

Nejúspěšnější sportovkyní roku je mostecká powerlifterka Veronika Strolená (vyd)

 

Kategorii mládeže ovládl kickboxer Matyáš Vítězslav Vítek. V kolektivech dospělých zvítězily házenkářky DHK Baník Most. Druhou příčku získali softbalisté z Painbusters Most. Bronzový stupínek připadl badmintonistům ze Super Stars Most. Kolektivy mládeže ovládli kickboxeři z SK Leon Most. Druzí skončili badmintonisté ze Super Stars Most a bronz patří Tanečnímu studiu Kamily Hlaváčikové.

Předána byla také cena Františka Uhlíře za celoživotní přínos pro sport. Tu získal Mojmír Klíma z Atletického klubu Most a Pavla Jonášová z Klubu sportovní gymnastiky Litvínov. Sportovní hvězdou České unie sportu se stala Pavlína Komínková z Plaveckého klubu Most. Cenu diváků získal litvínovský hokejista Ondřej Kaše.

Mostecký deník: Fotogalerie z vyhlášení Nejúspěšnějších sprtovců za rok 2023

 

Konečné pořadí anktety Nejúspěšnější sportovec roku 2023 okresu Most

 

Jednotlivec – dospělí:

 

  1. Veronika Strolená (silové sporty): Parádní rok zažila mostecká powerlifterka, když na MS v Maďarsku vybojovala zlato a trhala rekordy. V roce 2023 se jí ovšem dařilo i na tuzemské scéně odkud vozila medaile.

 

  1. Charlotte Cholevová (DHK Baník Most, házená): Poslední dvě sezony v Mostě zářila a svými góly pomohla ke stříbrným medailím. Její vystoupení v Lize mistrů jí vyneslo přestup do francouzského Brestu. Na prosincovém MS byla jednou z nejlepších hráček českého výběru a pomohla k 8. místu. Poté přestoupila do rumunského celku Ramnicu Valcea.

 

  1. Dominika Píšová za svobodna Müllnerová (DHK Baník Most, házená): V roce 2023 nejúspěšnější mostecká házenkářka vyhrála stříbro v play off MOL ligy a zlato v Českém poháru. Poté ukončila kariéru, aby se vrátila pomoct, když klub řešil problém na gólmanském postu.

 

  1. Ondřej Kaše (HC Verva Litvínov, hokej): Útočník se zkušenostmi z NHL v současné sezoně táhne hokejový Litvínov. Navíc je momentálně třetí v tabulce extraligové produktivity, když ve 31 odehraných zápasech zaznamenal 32 kanadských bodů za 15 gólů a 17 asistencí. 

 

  1. Kateřina Weinfurtová (Baník Meziboří, vzpírání): Stříbrná na mistrovství republiky. Ještě v juniorské kategorii ve váze do 55 kilogramů vybojovala osmé místo na mistrovství Evropy.

 

  1. Veronika Rožičová (Box klub Baník Most): Poslední mistryně České republiky ve váze do 57 kilogramů. Na mistrovství Evropy pak vybojovala bronzovou medaili.

 

  1. Vojtěch Buchner (Painbusters Most, softbal): Jeden z nejlepších pálkařů a nadhazovačů české extraligy. Rovněž účastník světového šampionátu.

 

  1. Adam Buchner (Painbusters Most, softbal): Bratr Vojtěch Buchnera, opora české reprezentace a tahoun mosteckého celku Painbusters.

 

  1. Veronika Dobiášová (Super Stars Most, badminton): Úspěšná mostecká badmintonistka a trenérka, která zaznamenává úspěchy nejen na tuzemské scéně, ale také v zahraničí.

 

  1. Daniela Zemková (Taneční studio Kamily Hlaváčikové): První v celorepublikovém žebříčku v latinskoamerických tancích.

 

Jednotlivec – mládež:

 

  1. Matyáš Vítězslav Vítek (SK LEON Most, kickbox): Vybojoval třikrát titul mistra světa během World Games WMAC jako kadet. Navíc je také dvojnásobným mistrem Evropy, dvojnásobným mistrem Rakouska a trojnásobný mistr Německa. Jako junior byl zlatý na mezinárodním Czech Open.

 

  1. Matěj Maštalířský (HC Verva Litvínov, hokej): Mladý hokejista Litvínova dostává první šance v áčku a daří se mu. Vyhlédli si ho i trenéři juniorské reprezentace, se kterou Maštalířský oslavil čerstvý bronz na mistrovství světa.

 

  1. Jana Johanová (Atletika Litvínov): Skvělé představení předvedla mladá atletka na Evropském olympijském festivalu mládeže, kde vybojovala zlatou medaili v závodě na 3 000 metrů.

 

  1. Anna Ptáčková (Taneční studio Kamily Hlaváčikové): Další z výrazných mosteckých taneční talentů. Stříbrná a bronzová na WADF Championship World Cup v Řecku.

 

  1. Barbora Hnátková (Taneční studio Kamily Hlaváčikové): Jedna z výrazných dětských tváří mosteckého tance. Sbírá medaile na evropské i tuzemské úrovni. Bronzová z Prague Dance Festival for All (MČR), bronzová z WADF World Dance Championship.

 

  1. Lucie Švejkarová (Sportovní střelecký klub Meziboří): Dorostenka dala o sobě v roce 2023 výrazně vědět při mezinárodních závodech v Plzni, kde v konkurenci 47 střelců vybojovala zlatou medaili.

 

  1. Roman Durdis (Riding School Lukáše Peška, moto): Talentovaný mostecký jezdec o sobě dává čím dál více vědět doma i v zahraničí. Účastnil se finále MiniGP World Series. Ze tří závodů skončil na desátém místě na světě. Pešek o něm mluví jako o velké české naději motosportu.

 

  1. Pavel Zícha (Plavecký klub Litvínov): Třikrát stříbrný na Letní poháru ČR. Dvakrát bronzový na Zimním poháru ČR a dvojnásobný přeborník Ústeckého kraje.

 

  1. Michal Rjaska (FK Baník Most-Souš): Talentovaný mladý fotbalista, který se prosadil s mosteckým Baníkem ve třetí lize. Klub ho za poslední sezonu vyhlásil jako nejlepšího hráče.

 

  1. Aneta Mrkvičková (Krasobruslení Most): Osmé místo na Zimní olympiádě dětí a mládeže. 17. místo na mistrovství ČR žactva. Bronzová na Krušnohorské brusli a bronzová na Příbramském kahanu. Kandidátka projektu Rozvoje talentované mládeže vybraná svazem.

 

Kolektiv – dospělí:

 

  1. DHK Baník Most (házená): V poslední sezoně stříbrný tým české části nejvyšší MOL ligy. Černí andělé v roce 2023 navíc také vybojovali zlato v Českém poháru v dramatu nad pražskou Slavií.

 

  1. Painbusters Most (softbal): Páté místo mezi 20 celky na největším evropském turnaji Super Cup v Holandsku je parádní vizitka.

 

  1. Super Stars Most (badminton): Dospělí badmintonisté Super Stars Most doslova cestují po celém světě, kde dosahují zajímavých výsledků. Navíc v zahraničních týmech i hostují a pomáhají k medailím.

 

  1. FK Baník Most-Souš (fotbal): Nováček třetí fotbalové ligy se v poslední sezoně pohodlně zachránil a v současné době, ve druhé sezoně ve třetí nejvyšší soutěži, si drží příjemné třetí místo v tabulce.

 

  1. Krušnoman Triathlon Team Litvínov: Tradiční triatlonová značka ze severu Čech. Členové litvínovského klubu zanechávají výraznou stoupu v Česku, ale hodně je o nich slyšet i v dalších evropských zemích.

 

Kolektiv – mládež:

 

  1. SK LEON Most (kickboxing): Výrazným úspěchem je vítězství v národním kole Dětské ligy mezi 29 kluby z celé republiky. Úspěšný mostecký klub jak na tuzemské scéně, tak na evropské.

 

  1. Super Stars Most (badminton): Úspěšný mostecký klub, který vozí medaile a přední umístění z turnajů po celé ČR, ale i ze zahraničí. Trenér Lukáš Kroc patří nejen v Mostě k velkým popularizátorům badmintonu.

 

  1. TSKH Most – Rebels (tanec): Formace Tanečního studia Kamily Hlaváčikové vybojovala zlatou medaili na Festivalu tanečního mládí v Chrudimi (MČR – kategorie děti).

 

  1. Krušnoman Triathlon Team Litvínov: Mládežníci litvínovského klubu jsou úspěšní a medailoví na závodech na českých tratích. Klub vychoval už generace Krušnomanů.

 

  1. Judo 15. ZŠ Most: Úspěšný mládežnický klub z Mostu, jehož malí závodnici jsou výraznými postavami turnajů nejen v celém kraji. Na poslední závodech roku 2023 brali mostečtí judisté v Teplicích 35 medailí.

 

Trenér: 

Pavel Kasal (Painbusters Most, softbal): Předseda a trenér Painbusters Most, se kterými sbírá úspěchy. Byl také jako osobnost uveden do české softbalové Síně slávy.

 

Trenérka: 

Veronika Brožkovcová (Super Stars Most, badminton): Dlouholetá tvář úspěšného mosteckého klubu Super Stars. Celý prosinec navíc popularizovala badminton v africkém státě a jedné z nejchudších zemí světa Sierra Leone.

 

Veterán: 

Josef Nestler (KL Sport Most, cyklistika – ročník narození 1963): 2 místo ME XCM Laissac (Francie) kat. 60-64, 1. místo MČR XCM Machov kat. 55+ a 1. místo Seriál Kolo pro život kat.60+

 

Cena Františka Uhlíře za celoživotní přínos pro sport (síň slávy)

 

za Litvínovsko: Pavla Jonášová (Klub sportovní gymnastiky Litvínov)

Závodní činnost zahájila v roce 1957, po ukončení závodní činnosti začala začátkem sedmdesátých let pracovat jako trenérka a rozhodčí. Získala nejvyšší možné dosažitelné vzdělání v obou kategoriích, byla také uznávanou mezinárodní rozhodčí.
V šedesátých letech trénovala společně s gymnastkami Sedláčkovou, Skleničkovou, Dubcovou a dalšími pod vedením známého trenéra Luďka Martschini, který odešel následně trénovat do Švýcarska. Pavla se dostala i do výběru na OH v Mnichově
Pavla byla i trenérkou byla u reprezentace ČR. Do dnešního dne působí jako trenérka v Klubu sportovní gymnastiky Litvínov, kde pomohla vychovat vrcholové závodnice – Agátu Strýhalovou, Patricii Makovičkovou – v současné době v repre ČR,
Ze starších gymnastek jmenujme namátkou Lenku Charvátovou nebo Martinu Peksovou, která po ukončení sportovní kariéry působila ve významných cirkusech.

 

za Mostecko: Mojmír Klíma (Atletický klub Most)

Atletice se věnuje od roku 1965, kdy v roce 1978 přestoupil do tehdejšího atletického oddílu AK Baník Most jako všestranný závodník a trenér hlavně ve sprintérských a dálkařských disciplínách. V pozdější době začal závodit v hodu kladivem, kdy založil tréninkovou skupinu tkz. kladivářů. V současné době v AK Most trénuje atletickou mládež a stále závodí v hodu kladivem. Je trenérem 2.třídy, a též má licenci rozhodčího 2.třídy. Jeho svěřenci získali víc jak 50 medailí na mistrovství Československa nebo České republiky. Mezi jeho odchovance patřili Pavel Puškar (pilot čtyřbobu na dvou ZOH), Michal Oertel, Pavel Jelínek, Jakub Hůrka, Olga Krejčová, Lenka Dlouhá, Tadeáš Procházka a další. Dlouhá léta působil v Okresním svazu atletiky, kdy v současné době je ve sportovní komisi Krajského atletického svazu. Předsedou atletického klubu byl 1988–1990, a znovu tuto funkci vykonává od roku 2005 do současné doby

 

Sportovní hvězda ČUS: 

Pavlína Komínková (Plavecký klub Most) ročník narození 2010

Na letním MČR třináctiletého žactva zvítězila Pavlína Komínková na tratích 100 m prsa a 200 m prsa v časech 1:18,54 respektive 2:43,75. Na zimním MČR se Pavlíně̌ Komínkové́ podařilo obhájit na obou prsových tratích tituly mistryně̌ ČR třináctiletých žaček v časech 1:15,28 a 2:40,10. Pavlína Komínková 29.4.2023 při Velké́ ceně̌ Ústí́ nad Labem zaplavala český rekord třináctiletých žaček na trati 200 m prsa na 50 m bazénu časem 2:41,50. Mezi ženami dosáhla Pavlína Komínková nejhodnotnějšího výkonu v historii Plaveckého klubu Most výkonem 637 bodů dle bodovacích tabulek FINA na 200 m prsa za čas 2:41,50 na 50 m bazéně̌.

 

Cena diváků: 

Ondřej Kaše (HC Verva Litvínov, hokej)

Útočník se zkušenostmi z NHL v současné sezoně táhne hokejový Litvínov. Navíc je momentálně třetí v tabulce extraligové produktivity, když ve 31 odehraných zápasech zaznamenal 32 kanadských bodů za 15 gólů a 17 asistencí.

 
 
Zdroj: Mostecké listy / Mostecký deník