Valná hromada ČUS bude řešit neutěšenou situaci v českém sportu

22.06.2022 07:14

Nymburk - Valná hromada České unie sportu (ČUS) se dnes bude zabývat mimo jiné neutěšenou situací v českém sportu, kterému po vládních škrtech ve státním rozpočtu scházejí finance. ČUS opakovaně upozorňuje, že kluby a tělovýchovné jednoty nemají prostředky na úhradu drahých energií.

Napětí ještě posílilo neúspěšné jednání předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou, který odmítl požadavek na navýšení prostředků na provoz a údržbu sportovišť. Místo loňských 550 milionů mělo být letos na tento účel k dispozici necelých sto milionů korun, přičemž náklady na energie majitelům sportovišť stouply i na několikanásobek. Sportovní organizace mají čekat na plošné řešení, jehož podmínky ale ještě vláda nezveřejnila.

Vedle energetické krize bude ČUS také projednávat výsledky svého hospodaření za loňský rok a bude se zabývat vývojem obvinění v kauze sportovních dotací, kde byla tato organizace i její představitelé Miroslav Jansta a Jan Boháč zatím nepravomocně osvobozeni.

Pozn. VH ČUS se za OS ČUS Most zúčastní místopředseda Ing. Petr Václavík

Zdroj: ČTK