Vedení NSA se sešlo se zástupci Transparency International

17.01.2024 13:26

transaprencyPředstavitelé vedení Národní sportovní agentury se v úterý dopoledne setkali na plánovaném jednání se zástupci společnosti Transparency International.

Zástupci NSA popsali způsob hodnocení výzev NSA, problematiku možné korupce, jak ze strany poskytovatelů dotací ve sportu, tak i z pohledu příjemců dotací a možného jejich korupčního nebo nezákonného jednání. Zástupcům Transparency International vedení NSA dále popsalo postupy a deklarovalo ochotu spolupracovat na dalším omezováním možného korupčního jednání v oblasti sportu. Předseda národní sportovní agentury Ondřej Šebek je přesvědčen, že současné nastavení chování a fungování naprosté většiny představitelů sportovního hnutí je v souladu s pravidly a prostor pro možnou korupci vidí jako minimální.

“Bohužel se ale občas objevovaly v minulosti jednotlivé případy, které potom byly pro sportovní prostředí mediálně paušalizovány. Domluva účastníků schůzky na pokračování spolupráce byla oboustranná a ze strany Transparency International jsem nezaznamenal v tuto chvíli žádné konkrétní výtky k činnosti Národní sportovní agentury,” doplnil Ondřej Šebek.

Jedním z konkrétních bodů diskuse byla kontrolní činnost Národní sportovní agentury, zejména pak kapacita úředníků NSA, kteří se kontrole věnují. V tomto ohledu panovala oboustranně shoda na potřebě navýšení počtu úředníků, kteří realizují kontroly napříč poskytovanými dotacemi NSA.

“Tato nutnost je však vázána na finanční zdroje na mzdové prostředky, které jsou nyní velmi striktně vázány na již obsazená místa a jejich navyšovaní není s souladu se strategií snižovaní míst ve statní správě,” dodal předseda Šebek.

Zdroj: NSA